Η γειτονιά μας

Το κατάστημα "mossiou" είδη χορού και θεάτρου βρίσκεται Ερμού 56, στην παρακάτω ιστορική στοά.

  
Στοά "Πύρρου" (Σημερινή ονομασία Στοά "Τουρνικιώτη")
Περιοχή: οδός Ερμού 56

Έτος: 1884-1885

Περιγραφή
Επί της οδού Ερμού 56, σε μικρή απόσταση από την Καπνικαρέα, είχε οικοδομηθεί τα πρώτα χρόνια του Όθωνα η οικία Λουκά Πύρρου, η οποία κατεδαφίστηκε το 1884 και στη θέση της ανεγέρθηκε το 1885 το σημερινό τριώροφο νεοκλασικό μέγαρο "μετά της υαλοσκεπούς διόδου", κατά το πρότυπο του παρακείμενου μεγάρου Μελά (πρώην Κόνιαρη, Ερμού 54), που είχε προηγηθεί κατά δύο έτη. Επρόκειτο για τις πρώτες στο είδος τους εμπορικές στοές των Αθηνών, στο πρότυπο των ευρωπαϊκών "galleries". Ανακαινίστηκε στο γύρισμα του 20ού προς τον 21ο αιώνα.


Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Α. Μηλιαράκης, "Αι προ πεντηκονταετίας μεγάλαι των Αθηνών οικίαι", Εστία 470/1885, σ. 23-27.


_________________________________________________________________
«Αιδ’ Εις Αθήναι …η πριν πόλις»

Ιστορικό ντοκιμαντέρ - αφιέρωμα στα νεοκλασικά σπίτια της Αθήνας με κείμενα Γιάννη Τσαρούχη και εικόνες Σπύρου Βασιλείου, διαρκείας 20΄, έτος παραγωγής 1980.


Παραγωγή, σενάριο, διεύθυνση φωτογραφίας και σκηνοθεσία:
Νίκος Γραμματικόπουλος
http://www.eie.gr/archaeologia/gr/video.aspx


_________________________________________________________________


Εκκλησία ΚαπνικαρέαςΗ Εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού, τον εμπορικότερο δρόμο του ιστορικού κέντρου της πόλης. Είναι μικρή, βυζαντινή εκκλησία που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα .
Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου και ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έτσι λοιπόν ονομάζεται «Ιερός Πανεπιστημιακός Ναός».
__________________________________________________________________________________


Δώρα, κοσμήματα, διακοσμητικά και άλλα πολλά! Όλα επιλεγμένα με προσοχή από κάθε γωνιά του κόσμου. Ο Σωκράτης είναι πάντα εκεί να σας βοηθήσει να κάνετε την καλύτερη επιλογή και να ανακαλύψετε τα πιο παράξενα πράγματα στο ταξίδι σας μέσα στο κατάστημα «ΕΑ».
Πλατεία  Αγ. Ειρήνης 9, Αθήνα.
_______________________________________________
Είστε λάτρεις της Σοκολάτας ; Είναι σίγουρο ότι ακόμη και αν δεν είστε θα γίνεται, αν δοκιμάσετε τη Σοκολάτα της Πελαγίας!
Σοκολάτα Ερμού 56, Αθήνα
_______________________________________________